Welke glasdikte moet ik hebben? - JouwGlas.nl
  • Levering door eigen bezorgservice
  • Eenvoudig en snel bestellen
  • Op maat en helemaal naar wens

Welke glasdikte moet ik hebben?

Glasdikte bepalen

Als je de glasdikte wilt bepalen van het isolatieglas dan kom je in het glas drie maten tegen. Isolatieglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een ruimte die kan variëren van 6mm tot en met 16mm. Deze ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. Hoe dikker de spouw hoe hoger de isolatiewaarde.
Als je de glasdikte bepaalt, neem je de dikte van de glasplaat aan de binnenzijde van het gebouw, de dikte van de spouw en de dikte van de glasplaat aan de buitenzijde. De maat die je dan bijvoorbeeld krijgt is 5-15-4. De glasdikte is in dit geval 24mm. Dit is handig om te weten als je een bestaande ruit gaat vervangen voor een nieuwe.

Factoren opmeten glasdikte

Als je een compleet nieuw kozijn hebt zonder glas erin en je wilt opmeten welke glasdikte je nodig hebt, dan moet je rekening houden met een aantal factoren.

Oppervlakte bepalen
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig.

Mate van isolatie bepalen
Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben. De spouw speelt naast de glasplaten een belangrijke rol met betrekking tot de isolatiewaarde of U-waarde. Voor HR glas geldt een minimale spouwruimte van 6mm. Bij HR++ glas geldt weer een minimale spouwruimte van 14mm. Je moet onthouden; hoe dikker het glas, hoe hoger de isolatiewaarde. Sommige mensen kiezen zelfs voor triple of HR+++ glas, deze hebben een hele hoge isolatiewaarde en daardoor kan de glasdikte oplopen tot wel 50mm.

Past het glas in de sponning?
De laatste factor waar je rekening mee moet houden is het kozijn waarin je het glas wilt plaatsen. Het is belangrijk dat het glas in de sponning van het kozijn past. De sponning is een uitsparing in het kozijn waar het glas in wordt geplaatst. Naast het glas wordt ook nog PE-celband in de sponning geplaatst. Dit neemt ook enige ruimte in beslag. PE-celband heeft een dikte van ongeveer 4mm. Dit zorgt ervoor dat glas als het ware flexibel kan bewegen in het kozijn bij zware weersomstandigheden. De PE-celband plaats je in de sponning aan beide zijden van het glas. Hierdoor ben je dus in totaal 8mm kwijt aan PE-celband in de sponning. Stel dat de sponning een diepte heeft van 32mm, minus de 8mm dan blijft er 24mm over. De glasdikte die je dan kunt hanteren is 5-15-4.

Wij doen uiteraard ons best om instructies zo helder mogelijk uit te leggen voor iedereen. Als je er niet helemaal uitkomt mag je ons natuurlijk een e-mail sturen of bellen. We proberen je dan zo goed mogelijk te helpen.

Schakel bij twijfel altijd een vakman in met voldoende ervaring. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief