Wat is het verschil tussen gehard en gelaagd glas? - JouwGlas.nl
  • Levering door eigen bezorgservice
  • Eenvoudig en snel bestellen
  • Op maat en helemaal naar wens

Wat is het verschil tussen gehard en gelaagd glas?

Gehard en gelaagd glas worden beide erkend als veiligheidsglas, maar hebben wel andere kenmerken.

Gehard glas is op een speciale manier behandeld waardoor het 5 keer zo sterk is als onbehandeld glas. De kans op breuk is dus aanzienlijk kleiner. Daarnaast is het ook resistenter tegen extreme temperaturen. Als het glas toch breekt, valt het uiteen in kleine korrels.
Gehard glas wordt vaak gebruikt in glazen deuren, tafelbladen of glazen scheidingswanden. Houd er rekening mee dat het verboden is om slechts gehard glas te gebruiken voor doeleinden waar een risico bestaat dat mensen erdoorheen kunnen zakken. Je mag het dus niet gebruiken in glazen vloeren, relingen of traptreden. Beloopbaar glas is een combinatie van gehard en gelaagd glas zodat het doorval risico zoveel mogelijk beperkt wordt.

Gelaagd glas is voorzien van een stevige laag kunststoffolie (polyvinylbutyral) tussen twee glasplaten. Als het glas breekt zorgt de kunststoffolie ervoor dat het glas bij elkaar blijft. Zo ontstaan er geen openingen in het glas.

Gelaagd glas wordt onder andere toegepast in de voorruit van auto’s maar het wordt ook gebruikt voor inbraak vertragende en kogelwerende doeleinden.  
Gehard en gelaagd glas verkleinen allebei de kans op ernstig lichamelijk letsel als er breuk ontstaat.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief