Wat is het verschil tussen enkel en oud dubbel glas (Thermopane) en HR++ isolatieglas? - JouwGlas.nl
  • Levering door eigen bezorgservice
  • Eenvoudig en snel bestellen
  • Op maat en helemaal naar wens

Wat is het verschil tussen enkel en oud dubbel glas (Thermopane) en HR++ isolatieglas?

Het grootste verschil zit in de mate van isolatie. De mate van isolatie wordt beïnvloed door vier verschillende factoren; het aantal glasplaten, de spouwbreedte, de vulling van de spouw (droge lucht of edel gas) en de aanwezigheid van warmtecoatings op het glas. De mate van isolatie wordt in de glaswereld aangeduid als U-waarde: hoe lager de U-waarde hoe beter het glas isoleert. 

Enkel glas

Enkel glas bestaat uit slechts één kale glasplaat. Er is geen sprake van een spouw die ervoor zorgt dat de warmte beter wordt vastgehouden. Om die reden biedt enkel glas weinig tot geen isolatie. Enkel glas is dus alleen aan te raden op plaatsen waar isolatie geen directe behoefte is. De U-waarde van enkel glas ligt gemiddeld rond de 5,8. 

Thermopane / dubbel glas (luchtvulling)

Thermopane is de merknaam van ouderwets dubbel glas en is voornamelijk terug te vinden in woningen en gebouwen die gebouwd zijn voor het jaar 1995. Thermopane glas werd geproduceerd tussen 1948 tot halverwege de jaren 90 door Glaverbel. De naam Thermopane wordt veel gebruikt als men spreekt van ouderwets dubbel glas, maar uiteraard zijn er verschillende aanbieders van standaard dubbel glas. Thermopane en standaard dubbel glas zijn twee normale glasplaten aaneengesloten door middel van een spouwruimte. Deze spouwruimte is gevuld met droge lucht. De U-waarde van standaard dubbel glas en Themopane ligt rond de 2,8. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van enkel glas maar niet vergelijkbaar met HR++ glas. 
HR++ glas isoleert ruim 50% beter dan de eerste generatie Thermopane.

HR++ isolatieglas

HR++ is verkrijgbaar in verschillende soorten waarbij de U-waarde kan variëren. HR glas heeft een spouwbreedte van 6mm of 7mm, HR+ heeft een spouwbreedte van 8mm t/m 12mm. HR++ heeft een spouwbreedte vanaf 13mm. Hoe lager de U-waarde hoe beter het glas isoleert. Bij standaard dubbel glas of Thermopane is de spouw gevuld met droge lucht. Bij HR(++) glas is de spouw gevuld met edelgas, bekend als “Argon” of “Krypton”. Naast het edelgas is er ook een warmte reflecterende coating aangebracht op het glas. Deze coating is onzichtbaar en zit tegen de glasplaat geplakt. De effectiviteit van de warmte reflecterende coating en de spouwbreedte komt tot uitdrukking in verschillende namen. In de glaswereld spreekt men van HR, HR+ en HR++ glas.

U-waardes op een rijtje

Enkel glas: 5,8

Dubbel glas / Thermopane: 2,8

HR glas: 1,8

HR+ glas: 1,6 tot 1,3

HR++ glas: 1,2 tot 1,1

HR+++ (trippel glas) : 0,8

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief