Bij gelaagd glas zit er een stevige kunststoffolie laag tussen twee samengesmolten glasplaten. Als het glas breekt zorgt de folie ervoor dat de scherven bijeen worden gehouden, hierdoor is het glas doorvalveilig, inbraak vertragend en letsel werend.
De aanduiding geeft aan hoe dik het glas is en hoeveel lagen folie er tussen de glasbladen zitten. 1 laag folie is ongeveer 0,4mm dik.
Gelaagd glas 33/1: bestaat uit 2 samengesmolten glasplaten van 3 mm met 1 stuk folie ertussen. De totale dikte is dan 6,4 mm.
Gelaagd glas 44/2: bestaat uit 2 samengesmolten glasplaten van 4 mm met 2 folies ertussen. De totale dikte is dan 8,8 mm.
Gelaagd glas 55/2: bestaat uit 2 samengesmolten glasplaten van 5 mm met 2 folies ertussen. De totale dikte is dan 10,8 mm.
Gelaagd glas 66/2: bestaat uit 2 samengesmolten glasplaten van 6 mm met 2 folies ertussen: De totale dikte is dan 12,8 mm.
Gelaagd glas is verkrijgbaar in zowel enkel -als isolatieglas.
NEN 5369 (normen voor plaatsing veiligheidsglas)
Gelaagd isolatieglas bestaat uit twee glasplaten met een spouw ertussen, de binnenste ruit is de gelaagde ruit omdat dit de ‘stootzijde’ is van het raam. Gelaagd isolatieglas wordt toegepast op plaatsen waar isolatie nodig is en waar sprake is van een doorvalrisico van personen. In de glaswereld zijn er bepaalde normen ontwikkeld die doorvalrisico en letselschade door glas beperken. De bekendste is is de NEN 5369, hierin staan de toepassingsgebieden voor gelaagd glas en gehard glas. De NEN 3569 geldt voor verticaal geplaatst glas waarvan de dagmaat groter is dan 150mm, en niet hoger boven de grond is geplaatst dan 85cm. De norm geldt alleen als personen ook echt het glas kunnen bereiken. Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle ‘stootzijdes’ van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond). Een glazendeurconstructie heeft altijd een dubbele stootzijde.
Gelaagd glas herkennen in de praktijk.
Gelaagd glas is doorvalveilig, inbraak vertragend en letsel werend. Met die functies wordt het glas breed toegepast in de praktijk. Gelaagd glas kun je terug vinden in: voorruiten van auto’s, winkeletalages, balustrades, Velux dakramen maar wordt ook verplicht toegepast in beloopbaar glas. Gelaagd glas heeft de uitstaling van normaal glas, je ziet eigenlijk het verschil niet heel duidelijk. Je kan het echter wel horen, als je tikt op gelaagd glas dan klinkt het iets doffer dan bij normaal enkel glas. Als het glas breekt zie je wel een duidelijk verschil, bij gelaagd glas zie je duidelijk dat het glas bijeen gehouden wordt door folie. Normaal glas valt in scherpe scherven uit elkaar.
Onze specialisten staan voor je klaar met de antwoorden op jouw vragen.
Veel antwoorden op jouw vragen kun je vinden op onze FAQ pagina.
Liever je vraag direct aan ons stellen?
Neem contact met ons op.