Wat heb je nodig als je glas gaat monteren?
Voordat je het glas gaat monteren is het van belang dat je het glas en het kozijn goed controleert.
Controleer eerst of je de juiste glasmaat hebt ontvangen. Als de glasmaat juist is dan controleer je het glas op breuken, krassen, deukjes of andere vormen van schade. Heb je het glas bij ons besteld? Neem dan direct contact met ons op als er iets mankeert aan het glas. Heb je nog geen glas besteld en weet je de juiste glasmaat niet? Bekijk dan onze instructievideo over glas inmeten.
Als de glasmaat klopt en er geen sprake is van schade dan beoordeel je of de kozijnen in goede staat verkeren. Controleer bij houten kozijnen of er geen sprake is van houtrot of andere vormen van schade. Houten kozijnen moeten 2 maal met grondverf zijn behandeld alvorens er afgelakt kan worden. Aflakken is verstandig na het plaatsen van het glas. Grondverf aanbrengen kan het beste voordat je het glas monteert. De laag grondverf voorkomt dat water in het kozijn trekt en houtrot veroorzaakt. Het voorkomt ook dat het bindmiddel van de kit het hout uitdroogt en laat krimpen. Voordat het glas geplaatst wordt is het van belang dat het kozijn goed schoon is. Verwijder vet en stof met een effectief maar mild schoonmaakmiddel. Controleer tenslotte de sponning en de glaslatten. Deze moeten schoon, ontvet en droog zijn voordat het glas geplaatst wordt.
Als het glas en het kozijn zorgvuldig gecontroleerd zijn kan het monteren beginnen.
Plaats allereerst de steun -en stelblokjes in de sponning. De steunblokjes plaats je aan de onderzijde van het glas in de sponning. Plaats de steunblokjes altijd loodrecht zodat het glas hier perfect op steunt. Omdat de onderdorpel schuin afloopt heb je wigvormige steunblokjes nodig. Als de steunblokjes niet loodrecht zijn geplaatst kan het glas naar beneden zakken. Na het plaatsen van de steunblokjes breng je de stelblokjes aan. Stelblokjes worden naast het glas in de sponning geplaatst. Dit voorkomt dat het glas in direct contact staat met de sponning.
Nadat de steun -en stelblokjes zijn geplaatst breng je celband aan in de sponning en op de glaslatten. Celband is een zelfkleefstrip die ervoor zorgt dat de druk op het glas vanuit de sponning goed is verdeeld. Hierdoor blijft het glas goed op de plaats zitten maar is het tegelijkertijd flexibel genoeg tijdens extreme weersomstandigheden. De zelfkleefstrip staat ook wel bekend als PE-celband. Deze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. 9 x 4 mm wordt het meest toegepast. Let op dat je boven de celband ongeveer 5 tot 6 mm ruimte over laat. Deze ruimte vul je later aan met kit.
Als de celband is aangebracht kun je het glas in de sponning plaatsen en de glaslatten bevestigen. Glaslatten zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Glaslatten breng je aan om het glas definitief vast te monteren in het kozijn. Als het glas in de sponning is geplaatst monteer je altijd eerst de bovenste glaslat. Je kunt de glaslat voorzichtig vastspijkeren. Er is dan wel een hoger risico op schade aan het kozijn of het glas. Wij adviseren dan ook om hiervoor een tacker te gebruiken. Dit is een zwaardere versie van een nietapparaat. Nu kan je de glaslatten aan de zijkant monteren. De onderste lat plaats je als laatste. Bij voorkeur gebruik je een schuin aflopende glaslat aan de onderkant. Dit wordt ook wel een neuslat genoemd. De neuslat zorgt ervoor dat water en vuil richting de grond valt en dus niet in het kozijn blijft rusten. De neuslat plaats je in de sponning op rubberen blokjes. Deze blokjes plaats je met behulp van kit haaks op de sponning. Het eerste blokje plaats je ongeveer 60mm uit de hoek vanaf het kozijn. Na ongeveer 200mm plaats je het volgende blokje. De neuslat moet ongeveer 5 mm uitsteken vanaf de onderdorpel.
Na het succesvol plaatsen van de glaslatten rond je het monteren af met kit. Maak bij voorkeur gebruik van elastische kit. Dit kan je mooi overschilderen. Houd hierbij rekening dat je beter te veel dan te weinig kit gebruikt. Overtollig kit kan je namelijk na afloop makkelijk verwijderen met een plamuurmesje. Te weinig kit vergroot juist het risico op lekkages. De kit breng je aan boven het PE-celband wat je in de sponning hebt aangebracht. Dit doe je zowel aan de binnen als de buitenzijde van het glas. Verder breng je de kit op de volgende plekken aan: beide zijden van de neuslat en de zij -en onderkant van de verticale glaslatten.
Bovenstaande afbeelding met aanwijzingen geeft een duidelijker beeld bij het technische verhaal. Het komt erop neer dat gekitte randverbinding niet in contact komt met vocht. Toch ontstaat er vaak lekkage en condensvorming omdat er fouten worden gemaakt bij het monteren.
Heb je toch twijfels bij zelfstandig plaatsen van glas? Schakel in dat geval een vakman in die voldoende ervaring heeft.
Onze specialisten staan voor je klaar met de antwoorden op jouw vragen.
Veel antwoorden op jouw vragen kun je vinden op onze FAQ pagina.
Liever je vraag direct aan ons stellen?
Neem contact met ons op.