De wettelijke regeling rondom het verplicht plaatsen van veiligheidsglas ligt ingewikkeld. Als eigenaar, gebruiker of bouwer kun je aansprakelijk gesteld worden voor levensbedreigende incidenten op het moment dat er geen veiligheidsglas is toegepast volgens de norm NEN 3569. Maar ben je wettelijk verplicht om de norm toe te passen? Het antwoord is nee. Maar er zijn wel degelijk artikelen vastgelegd in de woningwet waarbij de NEN-normen als basis worden gebruikt bij geschillen. Als je de NEN 3569 toepast dan kun je aantonen dat jouw glas voldoet aan de betrouwbaarheidseisen die volgens de NEN 2608, de Eurocode 1990 en het Bouwbesluit zijn vastgesteld.
De NEN 3569 geldt voor verticaal geplaatst glas waarvan de dagmaat groter is dan 150mm, en niet hoger boven de grond is geplaatst dan 85cm. De norm geldt alleen als personen ook echt het glas kunnen bereiken. Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond). Een glazendeurconstructie heeft altijd een dubbele stootzijde.
Veiligheidsglas op de begane grond moet zowel binnen als buiten lestelveilig zijn, als het glas breekt mag het niet leiden tot ernstig letsel.
Veiligheidsglas op een verdieping moet ook doorvalveilig zijn. Hiervoor wordt gelaagd glas gebruikt of een combinatie van gelaagd -en gehard glas.
Door het toepassen van NEN 3569 kun je er voor 99 procent van uit gaan dat je voldoet aan de gewenste betrouwbaarheid van het glas.
Lees hier meer over de NEN-3569
Bij JOUWglas bestel je eenvoudig veiligheidsglas (gelaagd glas, gehard glas) op maat die aan de juiste normen voldoet.
Onze specialisten staan voor je klaar met de antwoorden op jouw vragen.
Veel antwoorden op jouw vragen kun je vinden op onze FAQ pagina.
Liever je vraag direct aan ons stellen?
Neem contact met ons op.